pAnDUaN PenGGunA

Vintage Levi’s Jeans Guide – Selvedge

Selvedge juga dikenali sebagai ‘redlines’ atau yang dalam akaimimis japanese bererti ‘kuping merah’. Hal ini terletak di bahagian dalam lapisan luar dari jins. Ini menunjukkan sepasang pembiakan vintage atau vintage Levi’s. Keterangan lain harus digunakan dalam rangka untuk mengenal pasti jins sebagai vintage atau pembiakan. Generasi pertama dari Levi’s jeans dibuat dengan kain bebek tidak mengandungi redlines atau bluelines. Mereka telah whitelines atau putih telinga

Satu garisan whiteline, tidak ada benang merah atau biru ‘line’ berjalan melalui putih.

Satu Blueline stitch – ditemui di Levi’s 201 dari awal abad ke-20. Paling sering ditemui saat ini di vintage pembiakan jins seperti LVC 201. Terdapat permintaan yang tinggi baik bagi pembiakan dan origionals daripada kolektor. eBay tawaran pada repros boleh berjumlah ratusan dolar sedangkan untuk origionals boleh berjalan ke ribuan

Redline yang terkenal. Digunakan sehingga pertengahan 1980-an. Merah muda mungkin akan pudar atau hilang sama sekali kerana berat dicuci. Mengharap untuk membayar atau mendapatkan $ 30 + untuk yang terbaru di eBay, lebih tinggi untuk model lama. Lihat Redline Double Stitch, dan Redline Single Stitch.

CARE TAG

Ada beberapa tag penjagaan ditempatkan di Levi’s Jeans sejak penampilan mereka pada 1970-an. Mereka adalah pengganti memiliki jins dicap pada batin mereka saku dengan maklumat yang akan memudar setelah hanya beberapa dicuci.

Era:1970-1985

era:1984-85

Era:1988-1993

Era:1993-Present

Cara mengenal pasti  Levi’s tiruan

Barangan dr jenama Levi”s sering dikaitkan dengan barangan tiruan,malah ada yang hampir 100% KUALITINYA sama dgn levi’s,jadi berhati-hatilah berbelanja.. Tidak hanya dihasilkan sebagai tiruan, mereka juga menyasarkan pasaran vintage kerana di pasaran vintage antara yang paling laris. Kebanyakan Levi’s palsu adalah ‘Vintage’ 501 dengan semua atau beberapa detail yang membuat jeans Levi vintage nyata berharga. Ini boleh termasuk: -The Red Tab dengan modal ‘E “yang nyata tarikh Levi’s untuk pra-1971 -V-Stitch butang di dekat bahagian atas. Vintage lain karakteristik -Buckle di belakang (Buckleback) -Bar Rear ditempelkan Pockets Sebahagian besar barangan tiruan berasal dari Thailand di mana mereka dicipta dengan tenaga kerja murah dan bahan-bahan. Denim yang digunakan untuk sebahagian besar adalah dari kualiti yang agak tinggi, Tetapi barangan lain seperti Buttons, paku keling, zip dan yg lain2 adalah dr yng tidak berkualiti. . Nombor di belakang butang atas: levis ori mempunyai no 501 yg di cop ‘ketuk’di belakang butang. Sementara beberapa non-vintage asli mungkin 501 terdapat beberapa perkataan lain bergantung kepada keluaran..

Memanjang ‘V-Stitch’ on terbang: Ciri umum lainnya palsu

backtopbutton

PALSU……

rear jpn lvc

TULEN…

Perhatikan bagaimana BUTANG palsu ini AKAN BERKARAT kelamaan dan jahitan benang akan berakhir pada butang..

Rear Patch:

Patch di bahagian belakang juga dapat menjelaskan perbezaan antara yang tulen dan tiruan – Bahan : kulit yangdigunakan adalah dari bahan yang tahan lasak dan tidak mudah koyak – Labeling: cetakan tulisan adalah seperti diketuk dan bukan seperti di print…boleh dilihat perbezaan dakwat yang digunakan

501a

TULEN

657

PALSU

LEVI’S BIG E

Jeans yang dikenali sebagai “Big ‘E'” Levis umumnya adalah jeans yang keluaranyan sebelum 1971. tradmarknya adalah huruf E pada tab belakang merah. Fitur identifing ini harus digunakan dalam hubungannya dengan ciri pengenalan lain untuk membuktikan keaslian dan perbezaan antara yang tulen dan tiruan.

Big E yang terkenal tab. tanda (R) pada tab juga menunjukkan jeans yang dikeluarkan selepas 1950 – Ketika ® mulai muncul sebagai Levi tab merah telah menjadi tanda dagangan berdaftar.

logo ® menentukan keluaran jeans..

antara perbezaan lain adalah. -3 Digit, 555 atau J, J21 stampings di atas butang atas menunjukkan jenis keluaran jeans 501 stamping biasanya menunjukkan palsu. -Digit stamping diatas butang menunjukkan otentik vintage jeans -Offset tengah tali pinggang, Single Stitch Rear Pockets dan menunjukkan jahitan berwarna Lemon Real Big E Jeans.

jeans levi’s kedua paling popular ialah Vintage 501 Lewi dan tradmarknya ialah ‘single stitch’. keluaran ini dari pertengahan tahun 1970-an . Keterangan lain harus digunakan dalam hubungannya dengan yang satu ini anda benar tarikh item. Contoh: – Jeans dengan jahitan satu saku dan kecil ‘e’ pada tab merah itu dibuat antara 1971-1976 (est) – Jika tab merah ‘E’, ianya dibuat sebelum 1971. – Top butang akan selalu mempunyai satu nombor atau huruf tercetak di atasnya. Tripple digit menunjukkan sebuah ‘jahitan ganda’ yang lebih baru. – 6, 2, 5, P ialah butang Common setem. ‘6 ‘Yang paling umum. Anda boleh melihat seluar jeans ini disebut sebagai ’66 ‘s’ atau ‘Route 66 Levis’ – ‘6 ‘Juga digunakan pada “double stitch’ jeans – yang merupakan langkah di bawah ini.

Gambar dari ‘satu jahitan’ yang terletak di belakang pocket

Perhatikan penempatan jahitan lebih dekat bersama di Bar atas saku belakang kerana garis tunggal jahitan berbeza daripada yang lebih moden dan ‘muda’ vintage Levi’s.

TAB

DT_07.jpg

Era :1942-47 Leather              Era:1960-1965                    Era:1966-68                  Era: 1947-55 Leather

Era:1964-66                       Era:1966-68                          Era: 1954-60 Paper         Era:1966-68

Era:1969-1980                  Era:1980-1983(est.)                    Era:1967-69              Era:67-69

* Posting ini akan membantu anda mengenalpasti jenis vintage ritsleting dan jangka waktu bahawa mereka terutama digunakan.

* Aspek yang paling penting daripada vintage clothing adalah mampu mengenalpasti berapa lama rencana pakaian ini.

* Ada banyak penggunaan yang boleh ditemui dalam detil dari setiap pakaian.

* Salah satu ciri umum yang boleh digunakan untuk membantu mengenalpasti apa era item daripada adalah ritsleting.

* Banyak ritsleting nama-nama seperti mahkota, conmar, conmatic, ideal, gripper ritsleting, pembantu tukang, scovill, cakar, dan YKK untuk beberapa nama telah ditemui pada pelbagai vintage pakaian dari abad ke-20

GRIPPER ZIPPER:

CONMAR ZIPPER:

SCOVILL ZIPPER:

TALON ZIPPER


VINTAGE YKK ZIPPER

menjaga kualiti jeans Jeans anda?

Pertama, mengisi sebuah bekas dengan air mendidih dan pastikan tahap air cukup untuk menutupi jeans


Kemudian, terbalikan jeans ke bahagian dalam jeans untuk meminimumkan kepudaran.

kemudian, masukkan jeans ke dalam bekas air tadi


Seperti yang kita boleh lihat, air berubah menjadi biru darkish seketika. letakan sesuatu yang berat  untuk menekan jeans supaya tidak timbul di permukaan air. Lalu, tutupbekas air  selama 3 jam.  tambah air panas setiap jam untuk menjaga suhu.

selepas 3 jam

air menjadi hitam selepas rendaman


RAY BAN

Kali ne aku cuba terangkan cara untuk mengenal pasti keoriginalan jenama RAY BAN

Terdapat berbagai cara untuk kita mengenali pasti ketulenan sesuatu produk dari jenama  Ray Ban.  disebabkan jenama ini terus mendapat tempat dihati para peminat dan pemakainya  so aku terangakan sedikit cara untuk kita mengenal pasti ketulenanya agar kita tidak ditipu dengan produk tiruan yang berlambak dipasaran…

Beg / Hard Case
1. Beg/Hard Case biasanaya mudah untuk kita nak trace originalnya.. Biasanya kat dalam hard case tu ade tulis Pending Patern. Tak kisah lah ade no 1 ke 2 ke 3 ke janji Pending Patern ni mesti ada… Tapi bagi ray ban Wayfarer untuk kenal sebab Case untuk Wayfarer biasanya leper je..

Cermin
1. cermin juga membantu untuk kita kenal pasti.. Tidak semestinya kaca je dah kata cermin Ray Ban tu ori.. Bila kita chek betul2 kat side tepi cermin tu ade tercatat logo B&L.kebiasaanya Logo ni diukir agar tulisanya tidak hilang bila gosok, jika tulisan itu hilang bila digosok bermakna kemunkinan barangan itu adalah barangan tiruan..

2. Bias bayang-bayang untuk cermin ori ni biasanya jelas imejnya .. cuba amik cermin tu then korang tgk shadow lampu kalimantang kat rumah korang tu.. Kalu bias lampu tu cun tegak je sah lah cermin yang korang pakai tu memang dicipta untuk sunglass..

3. Kebanyakkan lens untuk Ray Ban U.S.A yang ori biasanya lens ni tahan panas and tak mudah nk bercalar.. Tu pasal nama lens ni Super Impact Resistant. biasanya jika ray ban itu tidak tulen lensnya akan mudak rosak bila kita jemur dibawah sinaran matahari…

Frame.

Wayfarer

1. Wayfarer biasanya dibuat menggunakan plastik. Ada juga yang disalut oleh kulit. Dekat side dalam belah kiri biasanya terdapat tulisan WAYFARER dan side kanan biasanya terdapat logo B&L RAY BAN U.S.A.

2.Terdapat sebatang besi halus tapi kuat di bahagian dalam paddle wayfarer ori.. kalu pasar malam punye lembik je. Jadi tak susah kalau nak buat perbandingan yang mana ori atau ciplak.

Metal Frame

Bukan susah nk tahu ori ke tak metal frame ni ori ke x… kalu plastik dh tentu le x ori… dh name pon metal..” hhehehehehe…

Ops… sorry pendapat di atas sama sekali salah.

1. Kebiasaannya warna yang paling digemari oleh pengguna perisai mata ni adalah Arista Gold dan Black.. Terdapat juga warna lain, ada juga yang disaluti dengan kulit.

2. Ni aku sediakan sedikit tips untuk korang…. Kat bahagian atas biasanya tertulis “B&L Ray Ban U.S.A” … dibahagian bawah pula tertulis “B&L Ray Ban 52[]14″ “B&L Ray Ban 58[]14″ “B&L Ray Ban 62[]14″.

3. Tapi bagi design outdoorsman sharpshooter atau lebih dikenali sebagai Ray Ban O (bagi orang-orang kampung la) korang hanya bleh tengok tulisan tu ada kat bahagian atas je.. bahagian bawah xde pasal Ray Ban Outdoosman Shapshooter ni bibuat hanya satu saiz je.. iaitu saiz 62..

4. Ray Ban ciplak pon kekadang ada jugak dia cop macam Ray Ban ori.. Ni aku sediakan tips camna nk bezakan cop ori dengan cop yang ciplak..

  • tulisan Ray Ban ciplak ni biasanya terlampau dalam dan boleh dilihat dengan jelas..
  • saiz font sama je… kalu yang ori saiz font ada yang kecil dan ada yang besar. saiz font bagi B&L kecil sedikit dari saiz font Ray Ban. Saiz font bagi U.S.A and 58[]14 sama dengan saiz font B&L.. Contoh ” B&L RAY BAN U.S.A”.

5. Warna bagi Arista Gold ni susah nk lutur sebab frame jenis ni telah dicampur dengan emas 24k.. jadi kalau korang bawak sembahyang pepaham la beb. Ray Ban Ciplak biasanya senang luntur.. pakai tak sampai sebulan color dah jadi silver lapuk. Ini dinamakan boleh tukar color punya frame… Hehehe

(Jika anda mempunyai frame yang dah patah, cuba anda hantar kat kedai emas untuk dipaterikan.. kalau ia senang disambung maka model anda itu adalah tulen. Ini kerana tahap kepanasan emas adalah lebih tinggi berbanding dengan logam-logam lain. Senang cite korang cube tanya apek kedai emas tu Ray Ban korang tu ori ke tidak.)

SKRU

Terdapat empat skru untuk memperkukuhkan Ray Ban ori ni.. Dua skru digunakan untuk mengikat lens dan lagi dua digunakan untuk mengikat paddle Ray Ban ni..Skru-skru ini mempunyai saiz-saiz yang berbeza. Skru bahagian belakang lebih kecil dari saiz skru bahagian depan.. Benang skru ni pon berbeza dengan Ray Ban ciplak.. Jadi kalau model korang punya skru boleh dimuatkan dengan skru dari model yang berada di Petaling Street tu kompom la model yang korang pakai tu pon bertaraf PS….

3 kain…..setiap penggemar barangan bundel sure kenal dgn baju yang dibuat menggunakan 3 kain…t-shirt ini biasanya adalah barangan lama yang boleh dianngap sebagai barangan vintage.

baju ini adakelibihanya dan hanya penggemar barangan vintage yang tahu nilai valuenya…

mengenali 3 kain..

kainya agak lenbut berbanding tshirt 50/5o,rasanya sejuk bila dipakai ana kainyan agak kasar…


HANDBAG/BAG LOUIS VUITTON
Tips untuk menentukan ketulenan untuk Louis Vuitton Monogram
Ada banyak cara untuk membezakan otentik Louis Vuitton daripada sebuah replika.
Jika anda merasakan dorongan untuk membeli sebuah produk dari sebuah laman web seperti lelongan online, melakukan penyelidikan anda. Jangan tertipu, mereka mendapatkan lebih terampil menipu orang keluar dari wang mereka. Anda harus berhati-hati apabila membeli dari setiap laman web yang tidak diluluskan oleh Louis Vuitton. Situs rasmi yang HANYA oleh Louis Vuitton adalah eLUXURY.com. Jangan tertipu oleh orang-orang yang mengaku memiliki izin atau senarai pemborong kemungkinan mereka tidak.
Authentic Louis Vuitton produk dijual secara eksklusif di kedai Louis Vuitton, dengan menghubungi 1.866.VUITTON dan melalui website eLUXURY.com
Ketika belanja online dan anda melihat sebuah tas dengan mencari tag yang murah, maka itu jelas palsu. Mereka tidak tag tas mereka dengan seuntai tali dengan selembar plastik melingkar yang ditandakan di LV coklat, juga tidak menandakan barang-barang mereka dengan memotong bahagian logo.
Tips untuk menentukan ketulenan untuk Louis Vuitton Monogram Ada banyak cara untuk membezakan otentik Louis Vuitton daripada sebuah replika. Jika anda merasakan dorongan untuk membeli sebuah produk dari sebuah laman web seperti lelongan online, melakukan penyelidikan anda. Jangan tertipu, mereka mendapatkan lebih terampil menipu orang keluar dari wang mereka. Anda harus berhati-hati apabila membeli dari setiap laman web yang tidak diluluskan oleh Louis Vuitton. Situs rasmi yang HANYA oleh Louis Vuitton adalah eLUXURY.com. Jangan tertipu oleh orang-orang yang mengaku memiliki izin atau senarai pemborong kemungkinan mereka tidak. Authentic Louis Vuitton produk dijual secara eksklusif di kedai Louis Vuitton, dengan menghubungi 1.866.VUITTON dan melalui website eLUXURY.com Ketika belanja online dan anda melihat sebuah tas dengan mencari tag yang murah, maka itu jelas palsu. Mereka tidak tag tas mereka dengan seuntai tali dengan selembar plastik melingkar yang ditandakan di LV coklat, juga tidak menandakan barang-barang mereka dengan memotong bahagian logo.

fake
Sebahagian besar poket debu hanya mempunyai standard “LV” atau “Louis Vuitton” logo. Kantong debu juga tidak dibuat daripada bahan murah dan kebanyakan tidak mempunyai tepi bulat.
Perbezaan antara nyata dan palsu Louis Vuittons
Bergantung pada pengumpulan, Louis Vuitton menggunakan pelbagai jalur tekstil ke tas mereka: kanvas lapisan merah atau madu, baik mikro monogram tekstil, kulit biji-bijian lintas, nada pada nada poliester, atau Microfiber suede. Con-seniman membayar sedikit atau tidak ada perhatian pada interior. Umumnya mereka akan sekata interior dengan plastik atau murah tan atau cokelat suede.
Louis Vuitton pengoksidaan menggunakan kulit lembu alami kulit yang berubah gelap warna madu keemasan dari masa ke masa. Plastik tidak digunakan!
Jika paparan tas adalah sesuatu yang tampaknya tidak tampak seperti apa pun yang Louis Vuitton yang pernah dirancang, kemungkinan itu adalah palsu. Louis Vuitton dikenali berkualiti tinggi bagi barang-barang mewah. Jika potongan adalah high mengerikan atau gaya nonexisting maka itu adalah replika. Ingat, hanya kerana mempunyai “LV” logo tidak bererti bahawa hal itu.
Perhatikan detail. Louis Vuitton kuningan dan emas menggunakan perkakasan logam, bukan plastik dicat emas. Para ritsleting harus juga memiliki surat-surat “LV” tercetak rapi. Jika anda diberi imej daripada penjual, kemudian pergi ke Louis Vuitton yang dipercayai laman web dan membandingkan gaya. Minor butiran seperti ini boleh menyelamatkan daripada membeli tiruan
The LV pada tas Louis Vuitton selalu berbaris. Pola tidak boleh condong atau tidak sebanding dengan sisi lain
Other minor flaws
Cara mudah untuk menentukan ketulenan boleh dilakukan secara visual. Pastikan bahawa itu adalah LV berbaris dan materi tidak dimiringkan. Monogram harus secara jelas tercetak huruf-huruf emas dengan garis-garis coklat meskipun LV’s, bukan potongan, padat berwarna, buram, ataupun mempunyai kehijauan. The threading akan terlihat rapi, tipis dan dilakukan dengan tepat. Jika LV’s yang tegak di kedua sisi, hal itu mungkin palsu. Banyak Louis Vuitton handbags memaparkan logo itu terbalik di sisi lain
Tips tambahan untuk pembelian
Mintalah gambar tambahan. Mereka mungkin menggunakan gambar dicuri dari laman Louis Vuitton.
Ada yang namanya bagus. Namun, melakukan kajian untuk memastikan anda memperoleh hal yang benar. Jadilah amaran daripada orang yang mengaku menjual tas otentik untuk jauh di bawah runcit. Anda lihat ebay, yahoo, terlalu banyak menimbun dan laman lelongan lain penuh dengan menjual replika anda di bawah $ 100. untuk sebuah beg yang retail dalam ratusan.
Baca di Louis Vuitton dan koleksi baru. Jika seseorang menjual tas dari koleksi yang tidak bahkan di kedai-kedai belum, atau ada senarai tunggu, maka tidak membeli. Jika koleksi baru di kedai-kedai dan penjual mendakwa telah mereka di saham, mereka pasti palsu.
Tidak ada yang namanya Louis Vuitton “senarai pemborong” atau “obral likuidasi”. Itu hanya cara lain untuk scam seniman untuk mendapatkan wang sebagai ganjaran untuk pendaftaran terputus / keluar daripada nombor perkhidmatan.
Jika berdebat untuk tawaran dalam pelelangan, melakukan penyelidikan anda penjual. Biasanya mereka memiliki bahagian maklum balas di mana orang-orang yang telah membeli daripada mereka boleh meninggalkan pendapat mereka. Aku akan menjadi curiga terhadap setiap penjual umpan balik yang negatif mencerminkan kemampuan mereka untuk menjadi penjual.
Jangan tawaran pada apa pun dari seorang penjual yang memiliki umpan balik negatif kepada sifar, atau telah menjadi ahli selama kurang daripada 30 hari. Kebanyakan orang yang menjual palsu yang menutupi jejak mereka dengan baik. Aku tahu bahawa ebay misalnya tidak memerlukan maklumat yang tepat.
Tarikh stempel tidak dijamin keasliannya. Adakah tas anda mempunyai cap atau tidak, tidak membuktikan bahawa itu adalah asli. Louis Vuitton mulai menggunakan kod tarikh untuk menandakan item mereka pada awal 1980-an. Pemalsu bahkan menyalin ini, sehingga saya tidak merekomendasikan mendasarkan kesejatian tunggal ini. Anda mungkin perlu untuk mencari tarikh stempel, mereka kadang-kadang tersembunyi dan mungkin sukar ditemui di beberapa model.
Beberapa kod tarikh digunakan
FRANCE: AO, A1, A2, AN, AR, AS, BA, BJ, CT, DU, FL, LW, MB, MI, NO, RA, RI, SD (juga USA), SL, SN, SP, SR, TH, VI
USA: FH, OS, SD (juga Perancis)
SPAIN: CA, LO, LB, LM
Jika anda membeli tas tangan daripada penjual yang excepts semula hanya jika surat bertulis yang ditandatangani oleh petugas Rentokil penjualan diperolehi, akan sedar. Hal ini sangat jarang untuk Louis Vuitton petugas Rentokil ketulenan memberikan pernyataan bertulis. Mereka akan menawarkan untuk menghantarnya ke salah satu pakar mereka. Jangan bimbang, mereka tidak akan confinscate itu jika ternyata palsu. Dengan cara itu anda boleh mencuba untuk memulihkan menang.
Juga bahawa penjual bahkan menempa tanda terima. Ada orang online yang benar-benar menjual kotak hadiah Louis Vuitton, bouitque tas belanja, kad ketulenan, atau bahkan sebuah buklet rawatan.
Louis Vuitton tidak menjual tas di sudut-sudut jalan, juga tidak memberikan PKL permisson untuk membawa barang-barang mereka. Jangan membeli satu di China Town

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s